Regionaal veevoer: granen en bonen
Tarwe en gerst zijn prima granen om te voeren. Een gewas als veldbonen is zowel energie- als eiwitrijk. Ook luzerne en voederbieten zijn gewassen die in de regio of op het eigen bedrijf geteeld kunnen worden. Veldbonen en luzerne brengen als vlinderbloemige ook stikstof in de bodem. Door het gebruik van regionaal veevoer wordt de impact op het milieu verkleind, denk aan minder CO2-uitstoot. Kijk ook bij Lespakket: https://library.wur.nl/WebQuery/edepot/545919
Beleidsvelden
Algemene soorten
Dit hangt sterk af van de aanwezige bodem en waterhuishouding.
Leefgebied
Aandachtspunten
Er wordt in kaart gebracht waar het veevoer vandaag kan komen en hoe het geproduceerd wordt.
Er wordt gekeken hoe het ingekocht kan worden.
Met een waardering van 1 ster (laag) tot 5 sterren (hoog) kunt u zien welke van de onderstaande aandachtspunten het meeste bijdragen [1].
Kansen voor biodiversiteit
Bij regionaal veevoer kan de grootste winst verwacht worden in de kortere ketens. Biodiversiteit profiteert hiervan, doordat er minder extra stikstof, fosfaat, CO²… in het milieu terechtkomt. Alle natuurtypes profiteren hiervan, maar met name de soorten van armere milieus. Er kan gedacht worden aan: Groenvoorziening gras [3]. Dit elementen dient voornamelijk als voedselvoorziening en schuilplaats. Bij het juist inrichten en beheren van dit elementen kan u als eindstreven het veelvoudig voorkomen of zelfs vestigen van de bijbehorende gidssoorten verwachten, zie tabel 1.
Meerwaarde
Voorbeeld
Regionaal veevoer: granen en bonen
Stappenplan
1: Bepaal waar het en welk regionaal veevoer vandaan gehaald kan worden.
2: Regel dat het veevoer gekocht kan worden en koop het.
3: Evalueer met de tijd het veevoer en de inkoop hiervan en wijzig wanneer nodig iets.
Bronnen
Op zoek naar uitgebreide informatie over deze maatregel?
download het rapportDeze maatregel draagt ook bij aan andere uitdagingen
Biodiversiteit verhogen
De biodiversiteit kan met diverse maatregelen vergroot worden. Sommige maatregelen kunnen zelfs kosten besparen. Het verhogen van biodiversiteit, of biologische diversiteit, is van vitaal belang vanwege de vele voordelen die het biedt aan ecosystemen, menselijke samenlevingen en de planeet als geheel. Het is essentieel voor een duurzame en veerkrachtige toekomst.