Mozaïekbeheer weiden, bermen (groene percelen)
Weidegronden met maar één gras die in zijn geheel 3 of meer keer gemaaid worden, worden ook wel groene woestijnen genoemd. Hier is geen ruimte voor insecten, vogels of kruiden. [5]
Creëer variatie! Door te weiden en bermen gefaseerd te maaien is er veel meer ruimte voor biodiversiteit. Door een deel van het land later te maaien hebben weidevogels tijd en ruimte om hun eieren uit te broeden en jongen op te laten groeien. Variatie is daarnaast een vorm van risicospreiding en er ontstaat een hogere diversiteit in ruwvoerkwaliteit.
Poelen en sloten hoeven ook niet allemaal tegelijk en geheel geschoond te worden. En bosschages kunnen ook gefaseerd beheerd worden. Kijk ook bij Lespakket: https://library.wur.nl/WebQuery/edepot/545919
Beleidsvelden
Algemene soorten
Dit hangt sterk af van de aanwezige bodem en waterhuishouding.
Leefgebied
Aandachtspunten
Afhankelijk van de doelsoorten kan het mozaïekbeheer er anders uitzien. Wat vooral belangrijk is, is dat niet grote percelen in zijn geheel in één keer gedaan worden. In hoe meer verschillende vlakken het werk uitgevoerd wordt hoe meer er gesproken kan worden van mozaïekbeheer.
Met een waardering van 1 ster (laag) tot 5 sterren (hoog) kunt u zien welke van de onderstaande aandachtspunten het meeste bijdragen [1].
Kansen voor biodiversiteit
Bij het uitvoeren van mozaïekbeheer kan aan vrijwel alle natuurtypen gedacht worden. Elementen die zeer geschikt zijn Groenvoorziening gras en Ruigteveld[3]. Deze elementen dienen voornamelijk als voedselvoorziening, schuilplaatsen of navigatie-elementen. Bij het juist inrichten en beheren van deze elementen kunt u als eindstreven het veelvoudig voorkomen of zelfs vestigen van de bijbehorende gidssoorten verwachten, zie tabel 1.
Meerwaarde
Voorbeeld
Mozaïekbeheer voor vee en paard
Stappenplan
1: Bepaal welke doelsoorten van toepassing zijn en kijk wat deze nodig hebben en wat mogelijk is op het terrein.
2: Breng als nodig wijzigingen in het terrein aan. Mogelijk zijn er andere machines nodig.
3: Het mozaïekbeheer wordt in een 5 jarenplan vastgesteld. Na vijf jaar wordt gekeken wat de effecten waren op de doelsoorten en wordt dit als nodig bijgesteld. Continuïteit in beheer is voor veel soorten belangrijk.
4. Het beheer wordt uitgevoerd.
5. Bij voorkeur wordt het beheer en de biodiversiteit gemonitord door een natuur expert.
Bronnen
[1]: https://gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be/groen-in-de-buurt
[2]: https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/natuur/groene-leefomgeving
[3]: https://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/index-natuur-en-landschap/
[5]: https://weidewinst.nl/mozaiekbeheer-hoe-doe-je-dat/
https://llo.yuverta.nl/bedrijfsopleidingen/projecten-leven-lang-ontwikkelen/
Op zoek naar uitgebreide informatie over deze maatregel?
download het rapportDeze maatregel draagt ook bij aan andere uitdagingen
Biodiversiteit verhogen
De biodiversiteit kan met diverse maatregelen vergroot worden. Sommige maatregelen kunnen zelfs kosten besparen. Het verhogen van biodiversiteit, of biologische diversiteit, is van vitaal belang vanwege de vele voordelen die het biedt aan ecosystemen, menselijke samenlevingen en de planeet als geheel. Het is essentieel voor een duurzame en veerkrachtige toekomst.